Jul hos chokladogram

Jul | christmas, skicka julchoklad med julhälsning

Även till jul äter man mycket choklad. Ofta äts exempelvis chokladtryfflar eller liknande konfekt. Varje år säljer Marabou i Sverige 3,8 miljoner chokladaskar i form av Aladdin och Paradis, av vilka 75 % säljs under julen. Enligt en undersökning ansågs dessa chokladaskar vara viktigare under julen än tomten och Jesu födelse, och precis slagen av julsillen. Dessa chokladaskar har i engelskan gett upphov till en konststil som kallas chocolate box art.

Jul är en högtid i slutet av december, som har blandat ursprung. Framför allt den fornnordiska julen som var allenarådande i Norden inpå tiohundratalet och som firades av nordborna i samband med midvinterblotet (jólablótet). Vidare finns det kristna firandet till minne av Jesu födelse, tidigast känt från år 336, vilken runt 800 år senare i Norden sammanjämkats med den nordiska jultraditionen.

Idag firas dock julen mer sekulärt av många, med få religiösa inslag. Den officiella svenska julhögtiden börjar den 24 december (julaftonen, aftonen före juldagen) och avslutas den 13 januari (Tjugondag Knut) då "julen dansas ut", även om det på senare tid blivit allt fler som inleder firandet tidigare och betraktar det som avslutat i och med den sista lediga dagen 6 januari (trettondagen).

Jul firas bäst med en god julpresent - skicka julchoklad, skicka ett chokladbud från chokladogram med ditt julklappsrim <3.
Produkter

Handla

Information