Fars dag hos Chokladogram

Fars dag | Fathers day - Skicka choklad till pappa

Fars dag infaller på andra söndagen i november. Fars dag firas samtidigt i Sverige, Finland, Estland och Norge. I Danmark firar man den 5 juni.

I resten av världen kan Fars dag firas såväl i juni (USA och Storbritannien), augusti (Brasilien), september (Australien) som på Kristi himmelfärdsdag (i Tyskland). En del länder har tämligen nyligen flyttat den dag då Fars dag firas.

Fars dag firas bäst med en god fars dags-present - skicka choklad, skicka ett Chokladogram med din kärlekshälsning till pappa <3.

Då Fars dag infaller på en söndag behövs beställningen göras senast onsdag samma vecka för granterad leverans innan helgen, annars sker föväntad leverans med PostNord i början av veckan efter. 

Fars dag är en högtid då barn firar sina fäder och den inträffar i Sverige den andra söndagen i november. I flera andra länder firar barnen dagen även till minne av fäder och förfäder.

Fars dag har sitt ursprung i 1910-talets USA. Initiativtagare var Mrs. John B. Dodd i Spokane, staten Washington, som ville hedra sin far Mr. William Smart för att denne ensam fostrat henne och hennes fem syskon på sin farm i Washington sedan hans hustru, då hon fött familjens sjätte barn, dött i barnsäng.

Mrs. Dodds initiativ spred sig och redan 1924 förklarade president Calvin Coolidge att han stödde idén. Det skulle dock dröja ända till 1966 innan president Lyndon B. Johnson instiftade den tredje söndagen i juni som Fars Dag i hela USA.

Fars dag firades första gången den 19 juni 1910 i Spokane, staten Washington.

Seden kom till Sverige 1931 och dagen firades till en början i juni även i övriga Norden. Efter önskemål från det nordiska handelssamfundet senarelades tidpunkten för Fars dag till november för att ligga bättre i förhållande till Mors dag.

Produkter

Handla

Information