Moms visas:

Om choklad - en chokladskola från chokladogram

Choklad är ett samlingsnamn för livsmedel baserat på kakaobönor. Bönan är gjord av kakaoträdet Theobroma cacaos frukt. Kakaoträdet har odlats i Centralamerika åtminstone sedan 600-talet av mayafolket. Bönorna tros ha använts i minst 2500 år. Choklad fördes först till Europa av Christofer Columbus 1502, och Spanien etablerade tidigt ett monopol på import. Först konsumeras chokladen i form av chokladdrycker, och chokladhus som sålde drycken öppnade på många platser i Europa. 1828 upptäcktes hur man tillverkar pulver av kakaobönorna, vilket ledde till att den första chokladkakan gjordes 1847.

Förutom kakao innehåller många typer av choklad också socker i form av kakaomassa eller kakaosmör. Mörk choklad innehåller främst kakaomassa, medan vit choklad består av kakaosmör. Det kan vara flytande, pasta eller i block eller användas som smakämne i andra livsmedel.

När mjölk ingår i blandningen kallas det mjölkchoklad. Choklad används som mellanmål i bakverk, glass, drycker eller godis, men kan också användas som ett krydda i matlagningen. Idag används tre olika typer av kakaobönor i framställningen av choklad.

 

Produkter

Handla

Information