Moms visas:

Grattis hos Chokladogram

Grattis | congratulation, skicka choklad med din grattishälsning

Grattis på födelsedagen, grattis till det nya jobbet, lyckönskan, hyllning, firande, uppvaktande, välgångsönskan. Det finns så många tillfällen då ett grattis är på sin plats. Vi på Chokladogram har det godaste sättet att gratulera någon. Skicka din lyckönskan eller hyllning med choklad. Skicka choklad med din hälsning och delta i firandet.

Förr var det vanligare att man firade namnsdagar än födelsedagar i Sverige, eftersom många inte kände till vilket datum de var födda.

I modern tid firar de flesta födelsedagar. På senare tid förekommer det dock ibland att vissa som fyller år undanber all uppvakning.

Inom familjen är det vanligt att födelsedagsbarnet väcks med frukost och ibland födelsedagstårta på sängen av den övriga familjen som samtidigt sjunger en födelsedagssång och ger födelsedagsbarnet presenter. Vanliga födelsedagssånger är "Ja, må han/hon/du leva!", "Med en enkel tulipan", "Vi gratulerar" och den engelskspråkiga sången "Happy Birthday to You".

Eftersom dessa är hyllningssånger deltar födelsedagsbarnet inte i sången, utan ligger ned eller sitter ned medan övriga står upp. Sången avslutas vanligen med hurrande. Det svenska fyrfaldiga hurrandet kommer från örlogsfartygens signalsystem från 1600-talet. Två kanonskott betydde "här är de svenske!", och i konungens närvaro fördubblades antalet.

Födelsedagstårta kan förekomma både under morgongratulationen och under födelsedagsfesten. Man brukar tända levande ljus i tårtan, oftast lika många som den firade fyller år. Innan tårtan skärs upp brukar födelsedagsbarnet försöka blåsa ut alla ljus i ett andetag. Lyckas det anses det innebära tur. Födelsedagsbarnet får samtidigt önska sig något, men måste enligt sägnen hålla tyst om önskningen för att den ska gå i uppfyllelse. Det är födelsedagsbarnet som skär upp tårtan och tar den första tårtbiten. Om tårtbiten står upp på tallriken utan att välta så sägs det enligt talesätt innebära att personen blir gift.

Viktiga födelsedagar:

15 år får köra moped, straffmyndig

18 år blir myndig. Får köra bil.

20 år får gå på systembolaget

25 år får adoptera barn

50 år halvsekel

65 år pensionsålder

Ett grattis firas bäst med en god grattis-present - skicka choklad från Chokladogram med din hälsning <3.

Produkter

Handla

Information