Moms visas:

Chokladkakor - Skicka en chokladhälsning

Hos Chokladogram kan du även beställa samt skicka goda chokladkakor i spännande smaker. Våra chokladkakor är både ekologiska och fairtrade, så att du kan njuta med gott samvete. Hos oss hittar du något för varje tillfälle. Skicka chokladkakor idag!

Chokladframställning

Choklad framställs av frön från trädet, Theobroma cacao, som har odlats i Centralamerika i över 2500 år. Idag odlas kakao över hela världen med två tredjedelar av produktionen i Västafrika. 

Kakaofrukten skördas för hand mellan november och januari samt mellan maj och juli. Därefter fermenteras och jäses bönorna så att dess arom utvecklas. Sedan rostas bönorna och mals till en kakaomassa och en del av fettet pressas ut. Det kakaosmör som pressas ut ur kakaomassan filtreras och förångas under vakuum för att få bort en del fräna smakämnen. Det renodlade kakaosmöret används sedan i framställningen av chokladkakor.

Chokladsorter

Mörk choklad gör man genom att lägga till kakaosmör och socker till kakaoblandningen. I Europa måste chokladen innehålla minst 35 % kakaomassa för att få kallas choklad, alla chokladkakor under den halten kallas för ofta för bakchoklad.

Mjölkchoklad är en annan vanlig chokladsort och då tillsätter man förutom kakaosmör och socker även mjölkpulver eller kondenserad mjölk.

Vit choklad innehåller inte någon kakaomassa, utan framställs istället av kakaosmör som blandas med socker och mjölkpulver. Ofta smaksätter man den vita chokladen med vanilj eftersom kakaosmör i sig själv är relativt smaklöst.

För att få rätt egenskaper till chokladkakor tempereras chokladen. Genom att värma upp och kyla chokladen i rätt temperaturer kan man påverka chokladkakans glans, hårdhet och smältande förmåga. Vilka temperaturer som används vid tempereringen beror på vilken sorts choklad det är.

Ekologisk och rättvisemärkt choklad

Den ekologiska chokladen är tillverkad av kakaobönor som inte besprutats med syntetiska gödningsmedel eller bekämpningsmedel. Men äkta ekologisk choklad använder också andra ekologiska produkter som socker, mjölk och olika smaksättningar. Många ekologiska chokladproducenter tar också steget längre och använder enbart kakaobönor från plantage som är fairtrade-märkta.

 

Produkter

Handla

Information