Moms visas:

Chokladinspiration – recept & tips

Låt dig inspireras av choklad, ingredienser och goda recept med choklad! 

 


 

Recept på chokladvåfflor

Imponera med goda chokladvåfflor på våffeldagen!


 

På fredag 25/3 är det äntligen dags för dagen tillägnad de frasiga bakverken – våfflor. Byt ut sylt och grädde mot mörk choklad i smeten – perfekt till helgbrunchen! Servera dina chokladvåfflor med vaniljglass och nötter för den ultimata lyxiga våffelupplevelsen.
 

Till chokladvåfflor behöver du:

200 g smör

100 g hackad choklad

ägg

1 dl strösocker

4 dl vetemjöl

1/2 msk bakpulver

1/2 tsk salt

3 1/2 dl mjölk
 

Gör så här:

  • Smält smöret och rör ner chokladen så att den smälter. 
  • Separera äggen och lägg vitor i en bunke och gulor i en annan. Vispa äggulor och socker poröst med elvisp. Sikta ner mjöl, bakpulver och salt i äggvispet. Rör ner chokladsmör och mjölk. Vispa äggvitan till ett vitt skum med elvisp och vänd ner.
  • Hetta upp ett belgiskt våffeljärn. Smörj den första laggen. Grädda våfflorna. Lägg dem på ett galler så håller de sig frasiga. 
  • Till servering: Servera med glass och hasselnötter.
     

Visste du det här om våffeldagen? 

Traditionen att äta våfflor den 25 mars uppstod genom ett språkligt missförstånd. I kyrkoåret firas den 25 mars till minne av att Jungfru Maria fick veta att hon skulle föda en son, Jesus. I folkmun kallades ofta dagen ”vårfrudagen”. På vissa ställen skedde en språklig sammanblandning och man började istället säga ”våffeldagen”. På så vis uppstod traditionen att äta våfflor den 25 mars. Våfflor har medeltida anor, men den moderna våfflan är (i likhet med semlan) ett arv från sent 1600-tal. Ingredienserna vitt mjöl, ägg, smör, vispgrädde och sylt utgjorde ofattbara lyxvaror för de flesta i det svenska bondesamhället.

Produkter

Handla

Information