Låt dig inspireras av choklad, ingredienser och goda recept med choklad!
På fredag 25/3 är det äntligen dags för dagen tillägnad de frasiga bakverken – våfflor. Byt ut sylt och grädde mot mörk choklad i smeten – perfekt till helgbrunchen! Servera dina chokladvåfflor med vaniljglass och nötter för den ultimata lyxiga våffelupplevelsen.
Till chokladvåfflor behöver du:
200 g smör
100 g hackad choklad
2 ägg
1 dl strösocker
4 dl vetemjöl
1/2 msk bakpulver
1/2 tsk salt
3 1/2 dl mjölk
Gör så här:
Visste du det här om våffeldagen?
Traditionen att äta våfflor den 25 mars uppstod genom ett språkligt missförstånd. I kyrkoåret firas den 25 mars till minne av att Jungfru Maria fick veta att hon skulle föda en son, Jesus. I folkmun kallades ofta dagen ”vårfrudagen”. På vissa ställen skedde en språklig sammanblandning och man började istället säga ”våffeldagen”. På så vis uppstod traditionen att äta våfflor den 25 mars. Våfflor har medeltida anor, men den moderna våfflan är (i likhet med semlan) ett arv från sent 1600-tal. Ingredienserna vitt mjöl, ägg, smör, vispgrädde och sylt utgjorde ofattbara lyxvaror för de flesta i det svenska bondesamhället.