Moms visas:

Chokladinspiration – recept & tips

Låt dig inspireras av choklad, ingredienser och goda recept med choklad! 

 


 

Lakrits – det svarta guldet

Lakrits


Lakrits kommer från lakritsroten (Glycyrrhiza glabra) som är en ärtväxt som växer i södra Europa, Indien och Asien. Lakritsroten innehåller det naturliga sötningsmedlet glycyrrhizin som är hela 50 gånger sötare än vitt socker. Ordet lakrits, som kommer från grekiskan, betyder just ”söt rot”.
 

Lakritsplantan

Plantan är grön, har blåvioletta blommor och liknar anis, stjärnanis och fänkål.

FRAMSTÄLLNING AV LAKRITS

Då växten är ca 2 år gammal och 100 cm hög är den redo att skördas. Lakritspulver framställs genom att plantans rötter hackas, mals, kokas och slutligen torkas.
 

LAKRITS SOM MEDICIN

Lakritsroten har använts som läkemedel i flera tusen år, till exempel för att lindra magsår och förhindra uttorkning. Fram till 1970-talet kunde man köpa lakrits på Apoteken här i Sverige och även idag använder vi roten framför allt i hostdämpande medel. En hög konsumtion av lakrits kan dock ha en laxerande effekt samt ge ökat blodtryck.
 

LAKRITS SOM GODIS

Lakritspulver tillsammans med mjöl, socker, sirap och rapsolja bildar sötlakrits. Tillsätts även det konstgjorda saltet salmiak får man saltlakrits.

Sverige är ett av världens mest lakritsälskande länder och vi äter närmare 2 kg per person och år. Förutom Norden är det framför allt Tyskland och Holland som njuter mest av denna svarta delikatess.


Här kan du hitta våra produkter som innehåller lakrits.

Produkter

Handla

Information